Op weg naar een circulair festival
 

Sinds de allereerste editie zet de organisatie van Into The Great Wide Open zich in om het festival zo duurzaam mogelijk te organiseren. De kennis en kunde die daaruit voortkomen worden waar mogelijk gedeeld. Op deze manier ontstond een organisatie als Lab Vlieland.

Dit jaar wordt een grote stap voorwaarts gezet richting een circulair festival, door reizen naar Vlieland fossielvrij te maken en alle afval tot grondstof te verheffen.

Circulair, wat houdt dat in?
Stel, een samenleving is circulair. Het betekent dat er binnen de ecologische grenzen van de omgeving wordt gewerkt. Dit wordt gedaan door grondstoffen oneindig te hergebruiken in gesloten kringlopen en energie afkomstig uit hernieuwbare (fossielvrije) bronnen te halen.
Afval = grondstof
Vorig jaar sloot Into The Great Wide Open een groot deel van de organische restcirkel. Het doel voor de editie van 2018 is een festival zonder afval.

Hoe dat kan? Door alles wat verkrijgbaar is op het festivalterrein her te gebruiken, te recyclen of ter plekke te composteren. Er is dan geen afval meer om te verbranden, alleen grondstoffen die continu hergebruikt kunnen worden.

Bierglazen, keramieken-borden en bestek wordt afgewassen en hergebruikt. Glas en papier wordt gerecycled. Groenafval, etensresten, wegwerpservies, bestek en koffiebekertjes worden lokaal gecomposteerd. Waar een composthoop normaal een half jaar over doet, gaat dat met de snel-composteermachine van Ecocreation in één etmaal. Deze festivalcompost (voor gebruik in eigen tuin) is verkrijgbaar in De Winkel. Leuk voor thuis en lekker voor de planten.

Goede energie
Ook de energie voor het festival wordt zonder fossiele brandstoffen opgewekt. Dat doen we met een slim energienetwerk, batterijen, groene netstroom en aggregaten op geavanceerde biobrandstof. Maar ook door energiegebruikers per kWh te laten betalen om energiebesparing te stimuleren.


Goeie Reis: fossielvrij naar het festival

Het transport van mensen en spullen rondom Into The Great Wide Open zorgt voor zo’n tweederde van de totale CO2-uitstoot van het festival en gebruikt een enorme hoeveelheid fossiele brandstof. Om dit aandeel te verminderen is het Goeie Reis-programma ontwikkeld. Met Goeie Reis is een reis naar Vlieland gemakkelijk, aangenaam en ook nog eens duurzaam. 

Zonder bagage naar Into The Great Wide Open?
Dat kan met de fossielvrije bagageservice*, waarbij PostNL alle spullen van thuis naar de camping brengt. Geen gesjouw meer dus. Zo wordt het nog makkelijker om de auto te laten staan en met festivalbus of trein te reizen. De service is hier te boeken.
*De bagageservice is alleen beschikbaar vanuit de randstad naar Kampeerterrein Stortemelk.

Auto
Liever met de auto? Zorg dan sowieso dat alle stoelen bezet zijn. Een service als blablacar is daar een handig hulpmiddel bij. Maar ook een auto kan fossielvrij rijden tegenwoordig. Een dieselauto tanken met biobrandstof levert al een CO2-besparing van 85% op. Deze biobrandstof (blauwe diesel) is in Friesland op verschillende plaatsen verkrijgbaar.  Met een elektrische auto op groene stroom is ook een duurzame reisoptie. Geen elektrische auto? Kom dan met een elektrische deelauto via mywheels of snappcar.

Zeilschip
Altijd al eens willen zeilen naar Into The Great Wide Open? ZuiverVaren zeilt een week voor het festival naar Vlieland en heeft enkele plekken beschikbaar voor passagiers. Meer weten, neem contact op met ZuiverVaren.

Bus
Festivalbussen.nl rijdt op 2e generatie biobrandstof naar Harlingen. Speciaal voor Into The Great Wide Open wordt er op biobrandstof gereden, waarmee de CO2-uitstoot met 85% vermindert. De bussen rijden van Amsterdam en Utrecht naar de terminal in Harlingen. Boek hier de busreis.

Naast de bagageservice en reisopties wordt een groot deel van de spullen fossielvrij vervoerd. Ook rijden alle festivalvoertuigen elektrisch of op biobrandstof en komen veel cateraars en leveranciers op fossielvrije brandstof naar het festival.


Het Goeie Reis-programma is ontwikkeld door Into The Great Wide Open, Lab Vlieland, PostNL, Bagagevervoer Wietze de Boer, Goodfuels, festivalbussen.nl en ZuiverVaren.

Afval = grondstof is ontwikkeld door Into The Great Wide Open, Lab Vlieland, EcoCreation, Kampeerterrein Stortemelk en Green Deal Afvalvrije Festivals.