Emissievrije energie op alle festivallocaties
Een aggregaatvrij festival?!
Bij een klimaatpositief festival hoort een emissievrij energiesysteem voor het hele event. Daarvoor dient alle stroom die er nodig is voor alle locaties geheel uitstootvrij te zijn. Geen klimaatuitstoot (alleen stroom van Nederlandse zon en wind) en geen lokale uitstoot (geen stikstof en zwaveloxiden of fijnstof door te elektrificeren). In 2023 probeerde we deze enorme stap naar een emissievrij energiesysteem voor al onze festivallocaties te nemen. En we slaagden bijna door voor 85% op Vlielandse zonnestroom te draaien. Maar de laatste 15% moesten toch de aggregaten nog voor aan.
100% emissievrije energie op al de festivallocaties is de inzet waar we in 2024 - gesterkt met de data en de kennis afgelopen jaar - vol voor gaan.
In 2022 stonden er nog vier aggregaten die door duurzame biobrandstof HVO-UCO fossielvrij draaiden, maar nog zeker niet emissievrij waren. Gezamenlijk gebruikten deze aggregaten nog zo’n 6500 liter HVO-UCO. Dat wisten we in 2023 terug te dringen naar 1000 liter HVO-UCO en dat gaat als het lukt dit jaar naar 0 liter brandstof voor de stroom op alle locaties.
VOORKOMEN
Om deze stap te nemen moest het stroomverbruik sterk omlaag. Elke kWh die kan worden voorkomen hoeft immers niet meer geleverd te worden. Dit is gelukt door zuinigere apparatuur, over te gaan op 100% LED en het slim uitschakelen van onnodige apparatuur. Ook maken we gebruik van de meest efficiënte koelcontainers. Hiermee kon bijvoorbeeld op het Sportveld ongeveer 15% van de kWh bespaard worden.
OPLOSSINGEN LOCATIES
Dit jaar is er gekozen voor de volgende oplossingen:
Sportveld - Via batterij swappen
Is opgedeeld in twee power zones met beide een batterij buffer van 422kWh. De ene gebruikt de verbouwde netaansluiting van Flidunen. De andere wordt door, het mede op Vlieland ontwikkelde concept van, Battery swapping (hot-swappen) gevoed. Via een mobiele batterij die met een elektrische vrachtwagen van de jachthaven - waar die steeds opnieuw geladen wordt - naar het Sportveld gereden wordt. Op het sportveld ontlaadt deze mobiele batterij in de bufferbatterij die vervolgens het Sportveld weer van de nodige stroom voorziet.
De Open Plek - Op groene waterstof
Dit jaar wordt de Open Plek door de spikpliternieuwe waterstof aggregaat van Watermeln in combinatie met een bufferbatterij van Greener van hernieuwbare en emissievrije stroom voorzien.
Bij de IJsbaan - Via extreem lange kabel
Bij de IJsbaan wordt dit jaar van Vlielandse zonnestroom voorzien via een extreem lange kabel met een bufferbatterij in het midden om de afstand te kunnen overbruggen.
Vuurboetsduin - Zonne-aggregaat
Draait dit jaar weer op de zonne-aggregaat van Volta, zodat ook deze locatie geheel emissievrije stroom geniet.
Bolder en andere binnen locaties - Op Vlielandse zonne-energie
Deze worden allemaal voorzien van Vlielandse zonnestroom via de bestaande netaansluitingen.
Crossload plek in Harlingen - Op mobiel zonneveld
Altijd een beetje een achtergestelde locatie omdat er geen publiek komt, maar minstens zo belangrijk. Hier komen alle artiesten aan worden hun instrumenten, en backline zorgvuldig met een uiterst secuur logistiekplan naar het eiland, het juiste podium om precies de juiste tijd en dan weer helemaal veilig terug. Ook deze locatie draait dit jaar emissievrij, op de nieuwe en innovatieve mobiele zonnecentrale van Greener. Een inklapbaar zonneveld dat genoeg stroom levert voor deze uiterst belangrijke plek.
De grote vraag is dit jaar weer... gaat Into The Great Wide Open het dit jaar halen om 100% op hernieuwbare en emissievrije stroom te draaien? Zal er dit jaar geen enkele back-up aggregaat aan hoeven? Als het aan de vele keihard werkende mensen van de technische productie ITGWO, Team Infra, Greener, Watermeln, Volta en Lab Vlieland ligt, dan gaat dit zeker lukken.