Programma // Kunst
Verstrengeld
Wieren bevolkten de kustlijnen lang voordat de mens op aarde ontstond. In alle kleuren en vormen bewegen ze mee op het ritme van het getij; ze bieden elkaar en anderen houvast en zijn tot veel in staat in extreme omstandigheden.
In het wieren-lab op Vlieland kan de bezoeker de wijsheid van wieren ervaren: proef, voel, beluister en bespiegel deze verkenningen en verstrengel mee. Ervaar tussen de wieren een bewustzijn van de eindeloze verstrengelingen met onze omgeving. Ondervind hun overlevingsstrategieën en ecosystemen en draag bij aan het Zeewiermanifest en onze ode aan de zee.
Het programma van Verstrengeld bestaat uit verschillende onderdelen, zowel doorlopend als ook tijdsgebonden programma’s die (deels) aansluiten op de getijden. Deelnemen kan op de locatie Noordestoek (D6 op de plattegrond), tenzij anders aangegeven. Hieronder een overzicht per dag.
Doorlopend: Ode aan de zee & Wierotheek
Donderdag
17.59 - 19.29 uur: Zeewierportret
20.30 - 21.30 uur: Zeewierbad (verzamelen om 20:15 bij de Kunstbalie)
00.06 - 01.06 uur: Bewierroken (verzamelen om 23:50 bij de Kunstbalie)
Vrijdag
13.02 - 14.32 uur: Schrijf mee aan het Zeewiermanifest
13.02 - 14.32 uur: Zeewier orkestbak
15.00 - 15.15 uur: Ode aan de zee - performance
01.29 - 02.29 uur: Rituelen voor de zee - lezing (verzamelen om 01.15 bij de Kunstbalie)
Zaterdag
14.17 - 15.57 uur: Schrijf mee aan het Zeewiermanifest
15.00 - 15.15 uur: Ode aan de zee - performance
20.30 - 21.30 uur: Zeewierbad (verzamelen om 20:15 bij de Kunstbalie)
Zondag
13.00 - 13.30 uur: Wieroptocht
Over de makers
Onderzoeksgezelschap Verstrengeld verkent hoe we kunnen leren van en samenleven met wieren. Om daarachter te komen begeven ze zich tussen de wieren, bestuderen ze de getijdenzone, interviewen ze boeren, onderzoekers en wetenschappers, doen ze tactiel veldwerk, schreven ze een eerste Zeewiermanifest en ontwikkelen ze geluidssculpturen. Dit brengen ze o.a. samen in de podcast Verstrengeld. Verstrengeld is onderdeel van Platform DIS, dat via artistieke praktijken ecologische vraagstukken verkent, en voor dit project samenwerkt met Miek Zwamborn, Herman van den Muijsenberg, Ellen Schoenmakers en Johanna Weggelaar.
Wouter Engelbart (hij/hem) is founding director van Platform DIS. Wouter heeft een achtergrond in beeldende kunst (BFA), sociaal-artistieke projecten en educatie (MEd). Tevens is hij als docent verbonden aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten en hij werkt als zzp’er in het veld van beeldende kunst en kunsteducatie. Wouter creëert ‘vrije tijd’ om de wereld via artistiek onderzoek te herontdekken.
Miek Zwamborn is schrijver, vertaler en beeldend kunstenaar. In haar werk spelen landschap en geschiedenis een belangrijke rol. Sinds 2017 brengt zij de zuidwestelijke kustlijn van het Schotse eiland Mull in kaart waar zij woont en werkt en de collectieve studieplek KNOCKvologan opzette. Zij publiceerde o.a. meerdere romans en het essayistische natuurboek Wieren.
Herman van den Muijsenberg is curator en geluidskunstenaar (amongst other things). Zijn installaties en composities komen tot stand door fieldrecordings, synthetisch geluid en elektro-akoestische machines te mixen. In zijn installaties onderzoekt hij de relatie tussen geluid en betekenis. Kunnen ze een brug naar het onbekende worden? Hoe kan geluid ons begeleiden bij het vormgeven van een relatie met de ander; of het nu vast, vloeibaar, levend of geestelijk is?
ellen schoenmakers is eigenaar van WildWier, een van de weinige officiële wierensnijders in de Benelux. Wekelijks gaat ze met haar partner wieren oogsten in Oosterschelde, Noordzee en Veerse Meer. Zomer en winter, weer en wind.Ze leveren aan restaurants, geven workshops, proeverijen en meer.
Johanna Weggelaar richt zich vanuit haar achtergrond als ingenieur én in de cultuurgeschiedenis op projecten die die een dialoog creëren tussen verschillende expertisegebieden, culturen en praktijken. Ze werkte zeven jaar lang als projectleider voor het Algae Platform bij Atelier Luma te Arles, dat nieuwe wijze van materiaalontwikkeling, veelal bio-based, ontwikkelt en deze inzet voor transitie van denken en handelen, en was redacteur van diverse publicaties over wieren.
Het kunstprogramma van Into The Great Wide Open wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds en De Versterking.