Baken Schiermonnikoog
De Zuidertoren schittert middels kunstprojecties
We vertelden het al eerder: de kunstredactie van Into The Great Wide Open heeft haar vleugels uitgeslagen en werkt op dit moment ook aan Hi-Lo; een grote kunstmanifestatie die zich komende zomer in het gehele Waddengebied gaat afspelen. Onderdeel van het project is dat er zes grote Bakens komen op zowel de eilanden als ook de vaste wal rond de Waddenzee. Als opmaat naar deze manifestatie is op 1 juli Baken Schiermonnikoog onthuld. Een jaar lang worden er elke avond, iets nadat de zon echt onder is, tijdens de zogenaamde nautische schemering, 30 minuten lang lichtwerken geprojecteerd op de maagdelijk witte Zuidertoren die midden op het eiland staat. Zes kunstenaars mogen heel even inbreken in de duisternis. Ze krijgen ieder twee maanden om hun werk te laten zien.
Als ik dit heb gemist, is het dan voorgoed voorbij?
Niet helemaal, daar is iets op gevonden. Wie de eerste twee lichtwerken van Baken Schiermonnikoog heeft gemist, kan middels een AR-app de eerdere werken alsnog tot leven zien komen met behulp van diens telefoon door 'm te richten op de Zuidertoren. De app projecteert dan de lichtwerken over het beeld van de toren. Een toverlantaarn.
Bezoek Schiermonnikoog
Een bezoek aan Schiermonnikoog is altijd een goed idee. Ook in deze tijd van het jaar. Mocht je nu geen tijd hebben om naar het eiland af te reizen, dan hebben we wat leuks (niet doorvertellen): de app is namelijk zo ontwikkeld dat hij om de tuin te leiden is door je telefoon niet op de werkelijke Zuidertoren te richten maar bijvoorbeeld op de afbeelding van de toren, hiernaast.
Dat het de moeite waard is om dit in het echt uit te proberen op Schiermonnikoog bewijzen de enthousiaste verslagen van de journalisten die zijn gaan kijken.
Wat is er nu te zien?
Als je nog in 2022 naar Schiermonnikoog gaat, ben je net op tijd voor het werk van Jan van Nuenen getiteld Landaanwas. Een bijzondere digitale animatie, gecomponeerd uit duizenden foto’s en filmfragmenten die Van Nuenen verspreid over een periode van negen maanden op het eiland maakte. In tien korte cycli is te zien hoe begroeiing uit aarde ontstaat, bloeit, vervalt en wordt weggewassen door het water. Elke cyclus toont andere planten en bloemen, allemaal aanwezig op Schiermonnikoog; het ecosysteem van het eiland openbaart zich.
Na de jaarwisseling neemt Gilleam Trapenberg je mee op reis in zijn werk Nos Pais, waarin je plots belandt in een dromerige, jazzy dag op Curaçao, waar de zon het begin en het einde van alles is. Het is Gilleam's liefdesverklaring aan zijn geboortegrond en een uiting van diep verlangen.
De starttijden veranderen iedere dag, mee met de zonsondergang. Hier vind je alle actuele tijden. Veel plezier op Schier!