Alle kunstenaars van ITGWO24 zijn bekend

En ook het filmprogramma is rond

Nieuws Gepubliceerd op 25 juli 2024

Het kunstprogramma is rond met zeven nieuwe toevoegingen die allen je perspectief verbreden, verdraaien, vervoeren. Het neemt je mee naar het oneindige sterrenstelsel van Laurie Drew, Guillaume Versteeg en Skander Jaïbi waarin analoog en digitaal samensmelten, maar zet je vervolgens ruw met beide benen op de grond – en in een kolkende zee – in het confronterende videowerk The Flood van Tina Farifteh, waarin je bijna letterlijk overspoeld wordt door de haatdragendheid van populisten en media jegens vluchtelingen.

affect lab onderzoekt op speelse wijze een inclusieve benadering van AI beeldgeneratie voor de toekomst, los van stereotypering waar ondervertegenwoordigde groepen de dupe van zijn en ook Angel-Rose Oedit Doebé spreekt zich op geheel eigen wijze uit over marginalisatie in een witte samenleving. Tegelijkertijd onderzoekt ze haar plek en identiteit in de vele vormen van zichzelf die ze is en uitdraagt: mens, vrouw van kleur, kunstenaar. Samenleven voor een houdbare toekomst doen wij mensen niet alleen met elkaar maar met alle levende organismen, waaronder wieren, zo leert onderzoeksgezelschap Verstrengeld ons. In het wierenlab op Vlieland delen ze de wijsheid en veelomvattendheid van wieren in alle soorten en maten. Wies Noest verandert je blik door te spelen met vormen, kleuren, groot en klein, verte en nabijheid; in de wind, zon en donkerte waar Klankvorm en Wouter Snoei tot slot je oren uitdagen om steeds iets anders te horen in een groeiend geluidswerk dat vanuit elke hoek weer anders klinkt.

kunst
Beeld door Floor van het Nederend

Eerder werden Martin Toloku, Valerie van Leersum, Cocky Eek, Schweigman& en Machinefabriek en Clinton Kabena al aangekondigd.

film
Beeld door Floor van het Nederend

Het filmprogramma sluit dit jaar aan bij eerdergenoemd thema Shifting Perpectives, over de veranderende wereld om ons heen. Met hierin onder andere twee Noorse tienerzussen die opgroeien met klimaatverandering en persoonlijke conflicten in het prachtige eco-feministische sprookje Sister, What Grows Where Land Is Sick. In Bretagne volgen we een jonge journaliste die op zoek gaat naar de oorzaak van een dodelijke algenpopulatie op het strand in Green Tide. In A New Kind of Wilderness - winnaar voor Beste Documentaire van het Sundance Festival - gaan we met een jong gezin op weg naar een vrij en wild bestaan, weg van de drukke en dwingende maatschappij. En we duiken in de wondere wereld van de nachtvlinder. Laat je meevoeren met de verbluffende film Night Visitors, maar ook met de aansluitende nachtvlinderexpeditie op Vlieland. Daarnaast twee compilaties met Korte Films, onder de titel: Other Futures, A Better Today. Films die een ander perspectief op de wereld bieden, films die ergens over gaan, maar met een lach, soms een traan, en alles daartussenin.

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.