Vloed: seizoen 1

Over muziek die gemaakt is in afzondering

Hoe vonden muzikanten uit het verleden van Into The Great Wide Open vrijheid in afzondering? Juist nu Vlieland ver weg lijkt, komt die vraag bovendrijven. In de podcastserie Vloed onderzoeken we samen met muziekjournalist Leendert van der Valk in vier afleveringen het eilandgevoel dat we nu allemaal leren kennen.

Aflevering 1: Eilandmuziek

Op eilanden klinkt muziek altijd net wat anders, net wat vreemder en misschien wel net wat beter. Door het isolement zijn eilanden muzikale laboratoria. In deze aflevering van Vloed hebben we het over cranberries, Darwin en aalscholvers, maar toch vooral over de muziek van festival Into The Great Wide Open. Je hoort acts die de afgelopen tien jaar op het festival stonden, zoals Asgeir, Anthony Joseph en Kuenta i Tambu.

Aflevering 2: Muziek Voor De Vrijheid

In de tweede aflevering van Vloed luisteren we naar muziek die is gemaakt in gedwongen isolatie. Muziek uit de gevangenis en uit oorlogsgebied. Het verhaal begint in de Amerikaanse Deep South, in de jaren dertig, maar het neemt je al snel mee naar de 21e eeuw, naar de Sahara en natuurlijk naar Vlieland.

Aflevering 3: Zelfisolatie

In eerdere afleveringen van Vloed stonden muzikanten centraal die tegen wil en dank te maken kregen met isolatie, omdat ze op een eiland wonen, uit een oorlogsgebied komen of in de gevangenis zaten. Nu staat de podcast in het teken van muzikanten die het eigenlijk wel lekker vinden, die eenzaamheid. Spinvis bijvoorbeeld, die aan het begin van deze eeuw debuteerde met een plaat vol huisvlijtpop, gemaakt op zijn zolderkamertje in Nieuwegein.

Aflevering 4: Afzonderlingen

Misfits en outcasts, soms biedt de popmuziek een veilige haven voor wie zogenaamd anders is. En die ruimte wordt steeds enthousiaster en zelfverzekerder ingenomen. Van genderbenders tot tobbende rappers, de afzonderlingen uit de popgeschiedenis, en de geschiedenis van Into The Great Wide Open, hebben iets te melden.